Az okos otthon alapjai

Az okos otthon alapjai
Úgy érzed, az otthonod még mindig a múlt században ragadt? Vagy csak azt szeretnéd, ha az életed egy picit könnyebb, hatékonyabb vagy akár szórakoztatóbb lenne? Az okos otthon lehet a válasz. De mi is az az okos otthon, és főként: melyik háztartási eszközzel érdemes belekezdeni? Gyere, segítünk!

Az Okos Otthon fogalma

Először is, mit is jelent az, hogy „okos otthon”? Röviden: olyan háztartás, ahol bizonyos eszközök interneten keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Miért jó ez? Képzeld el, hogy télen már munkából hazafelé a telefonodról felmelegíted a lakást. Vagy nyaralás alatt leellenképezed a biztonsági kamerákat. Király, ugye?


Milyen eszközök válhatnak "okossá"?

Tehát, mi mindent tehetünk okossá? Rengeteg lehetőség van, itt csak néhány példa:

 • Világítás: Légy őszinte, hányszor felejtetted már el kikapcsolni a lámpát?
 • Biztonsági kamerák: Mennyivel nyugodtabb lennél, ha látnád, mi történik otthon, amíg te nem vagy ott?
 • Hűtőszekrény: Mi lenne, ha a hűtőd szólna, hogy fogyóban a tej?
 • Fűtés és hűtés: Energia és pénz megtakarítása? Igen, kérem!
 • Szórakoztató elektronika: TV, hangfalak és egyebek. Ne kelljen már öt távirányítót használni!

Melyiket érdemes először okossá tenni?

Most jön az igazi kérdés: melyik eszközzel érdemes kezdeni?

 1. Okos világítás: Azt gondolod, hogy ez csak divat? Tévedés! Kényelmes, és spórolhatsz is vele. Elsőként ide érdemes beruházni, mert viszonylag olcsó és könnyű beállítani.

 2. Okos termosztátok: Ha már a fűtésnél tartunk, az okos termosztátok hatalmas megtakarítást jelenthetnek. Ráadásul a környezetnek is jót teszel!

 3. Biztonsági kamerák és szenzorok: Nem csak a nagy rossz világ miatt jó, hanem például arra is, hogy lásd, megérkezett-e már a gyerek iskolából.


A beállítás folyamata

Ne ijedj meg, nem kell hozzá informatikusnak lenni! Az okos eszközök legtöbbször egy egyszerű appon keresztül irányíthatók. A legtöbb gyártó részletes útmutatókat is kínál, és ha mégis elakadnál, az interneten számtalan segítő tutorialt találsz.


Tippek és trükkök

 • Használj központi alkalmazást, amivel több eszközt is irányíthatsz egyszerre.
 • Állíts be automatikus ütemezéseket! (Pl. ébredésnél fokozatosan világosodó fény.)
 • Olvass utána és nézz videókat az installációról!

Szóval, melyik eszközt válaszd először? Ha még sosem próbáltad az okos otthont, kezd a világítással, az a legkevésbé bonyolult és az egyik legnagyobb „visszaad”. De a legfontosabb: legyél bátor és próbálj ki új dolgokat!