Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Miért imádjuk a memóriajátékokat?

Miért imádjuk a memóriajátékokat?

Emlékszel még, amikor gyerekként az asztal körül ültél a családdal, és memóriajátékokkal játszottatok? Igen, azokkal a kártyákkal, melyeken állatok, tárgyak, esetleg mesehősök mosolyogtak vissza rád. Ezek a játékok, bár elsősorban szórakozásra szolgáltak, titokban rengeteg hasznos készséget fejlesztettek benned, miközben te csupán a játék izgalmait és a győzelem örömét élvezted. Nos, most ideje megtudnod, hogy miként segítettek ezek a memóriajátékok a fejlődésedben, és hogyan tudsz hasonló élményt és előnyöket biztosítani a saját gyermekednek is.

Talán még nem gondoltál arra, de amikor a gyermeked memóriajátékokat játszik, sokkal több történik, mint egy egyszerű játék. Így te, mint szülő, vagy nagyszülő, pedagógus, vagy bármilyen más módon a gyermek életében jelen lévő felnőtt, hatalmas eszközt adhatsz a kezébe egy-egy memóriajáték formájában.

Először is, a memóriajátékok hozzájárulnak a gyermeked koncentrációjának, figyelmének és összpontosítási képességének fejlesztéséhez.

Ez nem kis dolog, hiszen ezek az alapvető készségek nemcsak az iskolai sikerhez, hanem a mindennapi élethez is elengedhetetlenek. Emlékezz csak, hányszor kellett összpontosítanod egy feladatra, figyelmesnek lenned a részletekre, koncentrálnod a lényegre, hogy sikeresen végezd a munkád. Most lehetőséged nyílik segíteni a gyermekednek ezeknek a készségeknek a kialakításában, egyszerűen csak azzal, hogy memóriajátékokat játszotok együtt.

Aztán ott van a vizuális felismerés képességének fejlesztése.

Biztosan emlékszel, hogy a memóriajátékok során képeket kell összepárosítani, és közben a gyermek megpróbálja megérteni, hogy miért azonosak a képek, mi a közös bennük, és miben különböznek egymástól. Ez a folyamat nagymértékben hozzájárul a vizuális memória fejlesztéséhez és a logikai gondolkodás kialakításához.

A memóriajátékok segítenek továbbá a rövid távú memória fejlesztésében is.

A memória ugyanis olyan, mint egy izom: a használattal erősödik. Tehát amikor a gyermeked memóriajátékokat játszik, valójában a memóriáját edzi, ami hosszú távon a hosszú távú memória fejlesztését is elősegíti.

De nem csak a memória fejlesztésére alkalmasak a memóriajátékok.

Amikor a gyermeked ezzel a játékkal játszik, fejleszti a stratégiaalkotás képességét is. Előre kell gondolkodnia, megterveznie, hogy melyik kártyát fordítsa meg következőnek, és ezzel fokozza logikai gondolkodását, előretervezési képességét. Emellett, ha többen játszotok, a barátságos versengést is megtanulja, ami szintén fontos élethosszig tartó készség.

Látod tehát, rengeteg jó oka van annak, hogy miért játszd továbbra is a gyermekeddel a memóriajátékokat. Egyrészt, remekül szórakoztok majd együtt, másrészt segítesz neki abban, hogy fejlődjön és számos hasznos készséget fejlesszen ki.

Tehát ne habozz, keress elő egy régi memóriajátékot, vagy válasszatok ki egyet közösen a webáruház kínálatából, és kezdődhet is a játék, a tanulás és a fejlődés!

Keresés