Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 250 ml tej
- 50 g friss élesztő vagy 2 teáskanál szárított élesztő
- 80 g cukor
- 2 tojássárgája
- 50 g olvasztott vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
- Citromhéj 1 citromból
- Rum vagy rumaroma ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
- Porcukor vagy lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
-
Élesztő előkészítése: Melegítsd meg a tejet, amíg langyos nem lesz (kb. 37°C), majd oldd fel benne az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Hagyd állni 5-10 percig, amíg fel nem fut.
-
Tészta készítése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a csipet sót. Készíts egy mélyedést a közepén, és öntsd bele az előkészített élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a vanília kivonatot, a reszelt citromhéjat és a rumot. Keverd össze az összetevőket, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet.
-
Kelesztés: Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, vagy amíg meg nem duplázódik a térfogata.
-
Formázás: Nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1,5 cm vastagra egy lisztezett felületen. Egy pohár vagy fánkszaggató segítségével szaggass köröket. Hagyd őket pihenni még 15-20 percig.
-
Sütés: Egy mély serpenyőben vagy lábasban melegíts olajat közepes lángon (a fánkoknak lebegniük kell az olajban). Süsd a fánkokat aranybarnára mindkét oldalukon, majd emeld ki őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy lecsepegjen a felesleges olaj.
-
Tálalás: Mielőtt tálalnád, szórd meg őket porcukorral, vagy töltsd meg kedvenc lekvároddal egy cukrásztű segítségével.
A titok a tökéletes fánkhoz a türelemben és a szeretetben rejlik. Ne siess a kelesztéssel; engedd, hogy a tészta természetesen, nyugodt környezetben duplázhassa meg a térfogatát. Ezzel a recepttel garantáltan puha, lélegzetelállítóan finom fánkokat készíthetsz, amelyek mindenkit elvarázsolnak a farsangi szezonban vagy akár egy esős nap fénypontjává is válhatnak.