Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nincsen farsang fánk nélkül

Nincsen farsang fánk nélkül A tökéletes farsangi fánk elkészítése egy igazi kulináris öröm. Ezek a puha, lélegzetelállítóan finom sütemények nem csak a farsangi időszak kedvelt csemegéi, hanem egész évben képesek felidézni a tél búcsúztató ünnepségének hangulatát. A következő recepttel nemcsak a fánkok ízében, hanem állagában is tökéletes eredményt érhetsz el.

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 250 ml tej
  • 50 g friss élesztő vagy 2 teáskanál szárított élesztő
  • 80 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • Citromhéj 1 citromból
  • Rum vagy rumaroma ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez
  • Porcukor vagy lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Élesztő előkészítése: Melegítsd meg a tejet, amíg langyos nem lesz (kb. 37°C), majd oldd fel benne az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Hagyd állni 5-10 percig, amíg fel nem fut.

  2. Tészta készítése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a csipet sót. Készíts egy mélyedést a közepén, és öntsd bele az előkészített élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a vanília kivonatot, a reszelt citromhéjat és a rumot. Keverd össze az összetevőket, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet.

  3. Kelesztés: Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, vagy amíg meg nem duplázódik a térfogata.

  4. Formázás: Nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1,5 cm vastagra egy lisztezett felületen. Egy pohár vagy fánkszaggató segítségével szaggass köröket. Hagyd őket pihenni még 15-20 percig.

  5. Sütés: Egy mély serpenyőben vagy lábasban melegíts olajat közepes lángon (a fánkoknak lebegniük kell az olajban). Süsd a fánkokat aranybarnára mindkét oldalukon, majd emeld ki őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy lecsepegjen a felesleges olaj.

  6. Tálalás: Mielőtt tálalnád, szórd meg őket porcukorral, vagy töltsd meg kedvenc lekvároddal egy cukrásztű segítségével.

A titok a tökéletes fánkhoz a türelemben és a szeretetben rejlik. Ne siess a kelesztéssel; engedd, hogy a tészta természetesen, nyugodt környezetben duplázhassa meg a térfogatát. Ezzel a recepttel garantáltan puha, lélegzetelállítóan finom fánkokat készíthetsz, amelyek mindenkit elvarázsolnak a farsangi szezonban vagy akár egy esős nap fénypontjává is válhatnak. 

Keresés